štvrtok 10. júla 2014

CURAPROX: enzycal


Zubná pasta enzycal od CURAPROXu je dostupná na trhu už niekoľko rokov. Pôvodne sa vyrábala a predávala v zelenom obale a zelenej tube. Táto verzia obsahovala fluorid sodný (1450 ppm F). Momentálne už túto verziu zubnej pasty nie je možné zakúpiť, pretože v súčasnosti sú v predaji dve verzie zubnej pasty enzycal, ktoré vidíte na fotke. 

Vo všeobecnosti o zubných pastách enzycal môžeme povedať, že ani jedna z nich neobsahovala a ani neobsahuje SLS (sodium lauryl sulfát), teda penivú zložku, ktorá sa pridáva do rôznych čistiacich prostriedkov, napr. pracieho prášku, ... Je to dráždivá zložka, ktorá je obsahom mnohých bežne dostupných pást v našich drogériách a môže spôsobovať tvorbu áft v ústnej dutine. Enzycal je teda pasta, ktorá takmer vôbec nepení, čo je vhodné aj pre ľudí, ktorí majú pri umývaní zubov a plnej ústnej dutine peny dáviaci reflex. Enzýmy spolu s fluoridmi pomáhajú chrániť skloviny a posilňujú antibakteriálny systém vylučovania slín. Chuťovo je pasta jemná, nemá výraznú mentolovú chuť, a teda je vhodná aj pre deti.


Prvá verzia, ktorá nastúpila po vyradení zelenej, bol enzycal s bielo-modrým obalom. Pri novom enzycale došlo k zníženiu fluoridov na hodnotu 950 ppm F.


Najnovšia verzia zubnej pasty s označením "zero" je bez obsahu fluoridov. Je teda vhodná najmä pre ľudí, ktorí majú na fluoridy alergiu, alebo ich vo veľkom množstve prijímajú v strave. Pred kúpou enzycalu zero odporúčam k paste privoňať, alebo ju vyskúšať na predajných stánkoch, kde máte túto možnosť. Pasta totiž vonia a chutí po tymiáne, čo nemusí každému vyhovovať.

S fluoridmi alebo bez nich?
To, či si kúpite zubnú pastu so zlúčeninami fluóru, alebo bez nich, je samozrejme Vaše rozhodnutie. Mnoho ľudí ich považuje za jedy. Na druhej strane je dôležité vedieť aj benefity týchto látok. Fluoridy chránia zubnú sklovinu pred zubným kazom. Množstvo fluoridov v zubných pastách je legislatívne upravené, preto sa nemôže stať, že si zakúpite pastu, ktorá môže ohroziť Vaše zdravie. V prípade, že dokážete pastu vypľúvať, nie je dôvod na paniku. Ako dôvod pre výber zubnej pasty bez fluoridov považujem alergiu na tieto látky, prípadne prijatie ich väčšieho množstva v tekutinách a strave. Názor na túto tému si už musíte urobiť Vy samy. :)

V súčasnej dobe môžete zakúpiť enzycal v dvoch verziách, a to so zníženým obsahom fluoridov v bielo-modrom obale a bez fluoridov, teda enzycal zero. Predajná cena každej z týchto pást je 3,21 € za 75 ml. Pokiaľ si nie ste istí, či Vám enzycal bude vyhovovať, môžte si kúpiť malé balenie, ktoré sa predáva iba vo verzii s fluoridmi  za cenu 1,19 € za 15 ml.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára